Китай и другите държави трябва да увеличат натиска за спиране на ядрената и ракетна програма на КНДР. Това призова държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от АФП.

Той също така поиска Пекин да прекрати действията си в оспорваното Южнокитайско море.

"Желаем продуктивни отношения", каза Тилърсън в Сидни след разговори с австралийския си колега Джули Бишъп.

"Но не можем да позволим на Китай да използва икономическата си сила за пренебрегване на други проблеми - милитаризирането на острови в Южнокитайско море или липсата на съответен натиск върху КНДР", подчерта той.

Според него Китай и другите регионални партньори трябва да "увеличат" усилията за подпомагане разрешаването на ситуацията със Северна Корея, защото Пхенян представлява заплаха за "целия свят".

Тилърсън повтори, че САЩ и Австралия са ангажирани да защитават свободното мореплаване в Южнокитайско море, за да се "осигури безпрепятствен поток от законна търговия на базиран на правила ред".

Държавният секретар беше запитан от журналисти дали САЩ не използват двойни стандарти като заявяват пред държавите, че трябва да се придържат към международния ред, докато в същото време Вашингтон излиза от Транстихоокеанското търговско споразумение и сделката за климата от Париж.

"Заради това сме тук, заради това пътуваме до региона, заради това се обвързваме с нашите колеги. Пътуваме до региона, за да се срещнем с колегите си и да разговаряме по всички проблеми, които са важни за тях и да чуем от тях къде администрацията (на Тръмп) се позиционира", отговори американският дипломат.