САЩ отказаха виза на бившия генерален секретар на НАТО Хавиер Солана заради посещение в Иран, пише "Гардиън".

Ислямската република е сред държави в "черен" списък на Департамента за вътрешна сигурност на САЩ.

Солана, който помогна на преговорите с Иран за ядреното споразумение като шеф за външната политика на ЕС, трябваше да изнесе реч на събитие на института "Брукингс" във Вашингтон, но научил, че не може да влезе в САЩ, след като му е отказана виза.

Според системата автоматично се отказва достъп до САЩ на тези, които посетят една от седемте държави в списъка - Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен, преди или след 1 март 2011 г. Те ще трябва да подадат документи за виза.

Правилата са въведени преди наложената от президента на САЩ Доналд Тръмп спорна забрана, отнасящи се до пет мюсюлмански държави и КНДР.

Солана коментира пред испанската телевизия Antena 3, че решението е малко подло.

"Не мисля, че е хубаво, защото някои хора трябва да посетят тези държави с усложнена обстановка, за да поддържат преговорите живи", поясни той.

Солана, който заемаше поста на испански външен министър, добави, че е бил поканен в Иран през 2013 г., за да присъства на встъпването в длъжност на президента Хасан Рохани.

Бях там като представител на всички тези, които участваха в преговорите. Ще видя дали мога да оправя това, добави той и изрази надежда скоро да се разреши ситуацията, тъй като има професионални ангажименти в САЩ.

"Трябва да отида, защото аз работя там и аз съм преподавател в различни университети", уточни той.

Солана заемаше постовете на външен министър на Испания (1992-1995), генерален секретар на НАТО (1995-1999) и върховен представител на ЕС за външната политика (1999-2009).