САЩ заплашиха талибаните с ответни удари, ако продължават да не спазват споразумението. Това се казва в изявление на силите на страната в Афганистан, цитирано от "Спутник".

Според американската страна всички трябва да търсят политическо решение на конфликта, а афганистанците да обсъдят бъдещето на страната.

Атаките раждат нови атаки, а сдържаността създава сдържаност. Всички страни трябва да изберат сдържаност за предотвратяване на повече убийства и насилие ", написа говорителят Сони Легет в Twitter.

Афганистан освобождава 100 талибани от затворите

Афганистан освобождава 100 талибани от затворите

Групировката все още не е потвърдила

Талибаните в свое изявление по-рано обявиха, че 46 от бойците им са се заразили с коронавируса, докато са били в затвора в Афганистан и са обещали да търсят отмъщение, ако някой от тях умре.

Те също така заплашиха да държат отговорни САЩ за това, че не са били достатъчно бързи, за да освободят всички талибански съмишленици от афганистански затвори.

Ситуацията в затворите в Кабул е тежка, има широко разпространени проблеми с храните, напитките и лекарствата, следователно, ако новият коронавирус ще влезе в тези затвори, това може да се окаже катастрофално.

Талибаните са извършили повече от 2 804 атаки след споразумението със САЩ в края на февруари, стана ясно по-рано.

На 29 февруари САЩ и талибаните подписаха мирна сделка в столицата на Катар Доха. Съгласно споразумението САЩ, техните съюзници и коалицията трябваше да изтеглят всички войски от Афганистан в рамките на 14 месеца.

От своя страна талибаните гарантираха, че няма да извършват атаки срещу САЩ и техните съюзници.

Бойци на талибаните с коронавирус от затвора

Бойци на талибаните с коронавирус от затвора

Търсят отмъщение, ако някой от тях умре.

Беше договорено, че до 5000 привърженици на талибаните и до 1000 заложници ще бъдат освободени като част от мерките за изграждане на доверие чрез започване на вътрешноамерикански преговори.

Това вече започна, въпреки че продължаващите атаки провалят мирния процес.

В съответствие със сделката вътрешноафганските консултации трябваше да започнат на 10 март.