Американските дипломати предупредиха, че търговските самолети, летящи над Персийски залив, са изправени пред риск да бъдат "погрешно идентифицирани" в условията на засилено напрежение между САЩ и Иран, предаде "The Daily Star".

Предупреждението подчертава рисковете, които съществуващото напрежение създава за регион от решаващо значение за световния въздушен транспорт. Toва напомня, че преди 30 години САЩ объркаха ирански пътнически самолет за военен самолет след военноморска битка с Техеран, убивайки всички 290 души на борда.

Опасенията за евентуален конфликт се разпалиха, след като Белият дом нареди на военните кораби и бомбардировачи в региона да се противопоставят на предполагаема заплаха от страна на Иран, която е видяла, че Америка нарежда несъществен дипломатически персонал от Ирак. Президентът Доналд Тръмп се опита да смекчи тона му.

Междувременно властите твърдят, че саботажната операция е насочена срещу четири петролни танкера край бреговете на Обединените арабски емирства, а бунтовниците, подредени в Иран, поемат отговорност за нападение с безпилотен самолет на критичен саудитски нефтопровод.

Тръмп не иска война САЩ-Иран, притеснен е, че Болтън настоява

Тръмп не иска война САЩ-Иран, притеснен е, че Болтън настоява

Според разузнаването на САЩ, администрацията във Вашингтон и Техеран не интерпретират правилно информацията, която си подават

Това влезе в основата на решението на Тръмп миналата година да изтегли САЩ от ядреното споразумение между Иран и световните сили за 2015 г. и да наложи широкомащабни санкции. Иран тогава заяви, че ще започне да се отдръпва от условията на сделката, като определи 60-дневен краен срок за Европа да предложи нови условия или ще започне да обогатява урана по-близо до нивата на оръжия.

"Нарастващ непреднамерен риск за операциите на американското гражданско въздухоплаване поради възможността за грешни изчисления или погрешно идентифициране", се казва в предупреждението. В него се посочва още, че самолетите могат да изпитат смущения в своите навигационни инструменти и заглушаване на комуникациите. 

Персийският залив се превърна в главна врата за пътуване изток-запад в авиационната индустрия. Международното летище Дубай в Обединените арабски емирства, където живеят емирствата, е най-натовареното място в света за международни пътувания, докато тук работят и дългите превозвачи Etihad и Qatar Airways.

И трите авиокомпании, както и Oman Air, не отговориха веднага на искането за коментар за предупреждението.

Тръмп обсъжда с Швейцария отваряне на канал за комуникация с Иран

Тръмп обсъжда с Швейцария отваряне на канал за комуникация с Иран

Швейцарското посолство в Техеран представлява американските интереси

Предупреждението изглежда се дължи на това, което се случи преди 30 години след операция "Молешеща се богомолка", еднодневна военноморска битка в Персийския залив между американските сили и Иран по време на войната в страната през 80-те години с Ирак.

На 3 юли 1988 г. USS Vincennes преследва ирански моторни лодки, които твърдяха, че са открили огън по хеликоптер в ирански териториални води, след което объркали Иран Еър, който се отправя към Дубай за ирански F-14. Винсените стреляха по две ракети на самолета, убивайки всички на борда на самолета.

Ирак няма да позволи на САЩ да използва тяхна територия срещу Иран

Ирак няма да позволи на САЩ да използва тяхна територия срещу Иран

Багдад не иска нова разрушителна война в региона