Без обяснение администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп прекрати практиката на правителството да разкрива размера на ядрения арсенал на държавата, информира АП.

Решението е поместено в наскоро изпратено писмо на енергийното ведомство до Федерацията на американските учени - частна организация, която изследва проблемите в сферата на ядрените оръжия и се бори за по-голяма прозрачност на правителството по въпроси, свързани с националната сигурност.

За първи път през май 2010 г. администрацията на Обама разсекрети цялата история на американския ядрен арсенал от началото на 1945 г. Беше разкрито, че общо САЩ имат 5 113 ядрени оръжия към 30 септември 2009 г., приблизително същият брой, установен от частни експерти. Броят им е около 84% под върха от 31 255 ядрени бойни глави през 1967 г.

Очаква се през следващото десетилетие САЩ да отделят огромни средства за модернизиране на ядрения арсенал.

През миналата година администрацията на Тръмп разкри, че ядреният арсенал на САЩ включва 3 822 ядрени бойни глави към 30 септември 2017 г. - 196 ядрени бойни глави по-малко в сравнение с година по-рано. Данните от 2017 г. бяха публично оповестени в отговор на искане на научната група, която през октомври 2018 г. поиска последната информация.

"След внимателно разглеждане...беше решено, че поисканата информация не може да бъде разсекретена на този етап", пише Департаментът по енергетика в отговор на молба на федерацията. Писмото е с дата 5 април. Департаментът не дава обяснение на решението.

Правителството на Русия изобщо не разкрива общия брой на ядрените оръжия. Федерацията на американските учени е изчислила, че Русия има 4 350 ядрени оръжия.