Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще продължи да използва оръжието на Доналд Тръмп - налагане на санкции, съобщиха източници пред "Ройтерс".

Но когато Байдън поеме властта на 20 януари, очаква се бързо да започне да променя подхода на Тръмп, но ще отнеме време преди да направи големи промени по отношение на наложените санкции на Иран и Китай, поясниха източниците.

Ердоган беснее срещу санкциите на САЩ за С-400

Ердоган беснее срещу санкциите на САЩ за С-400

"Що за съюз е това? На какво се основава това?"

Предизвикателството пред него е да реши кои санкции да запази, кои да отмени и които да разшири. Това ще се случи след четири години, по време на които Тръмп наложи икономически санкции с рекордна скорост, често едностранно, но не успя да пречупи волята на съперниците на САЩ.

Източниците поясниха, че новата стратегия ще бъде изготвена след голям преглед на програмите за налагане на санкции, като работата ще започне малко след встъпването в длъжност на Байдън.

В САЩ виждат "превю на края на цивилизацията" в изстрелване на руските ракети "Булава"

В САЩ виждат "превю на края на цивилизацията" в изстрелване на руските ракети "Булава"

"Хубаво е, че беше просто изпитание"

Но и дори да завърши тази оценка, Джо Байдън се очаква да заяви ясно, че санкциите ще останат основен инструмент в американската политика. 

Няма да има изтегляне, а приспособяване в използването на инструмента за налагане на санкции, каза източник, приближен до преходния екип на Байдън.

Други двама източници разкриха, че новата администрация може да отмени наложените от Тръмп санкции срещу представители на Международния наказателен съд, които разследват военното командване на САЩ за военни престъпления в Афганистан.

Байдън номинира бивш опонент за министър на транспорта на САЩ

Байдън номинира бивш опонент за министър на транспорта на САЩ

Пийт Бутигиг може да стане първият представител на ЛГБТ общността в американско правителство

Байдън също може да се синхронизира с Великобритания и ЕС наложените санкции на руснаците във връзка с отравянето на Алексей Навални.

Администрацията на Тръмп е наложила около 3800 нови санкции в сравнение с 2350 по време на втория мандат на Барак Обама.