Избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще номинира Пийт Бутиджидж - своя доскорошен опонент на първичните избори на демократите, за министър на транспорта, съобщава "Франс прес".

Номинирам го като секретар по транспорта, защото е подготвен да посрещне предизвикателствата в сферата на работните места, инфраструктурата, равенството и климата, написа той в Туитър и определи кандидата като "лидер и патриот, намиращ решение на проблемите".

На 29 години Бутиджидж е избран за кмет на малкия град Саут Бенд (Индиана), като заема длъжността от 2012 до 2020 г. Той се включи и в президентските избори, но напусна изборната надпревара през март, давайки подкрепата си за Байдън.

Ако номинацията бъде потвърдена от Сената, 38-годишният вече Бутиджидж ще се превърне в първия човек от ЛГБТ обществото, който заема пост в американско правителство.

Байдън разкри топ екипа си в сферата на външната политика и сигурността

Байдън разкри топ екипа си в сферата на външната политика и сигурността

Джейк Съливан ще е съветник по националната сигурност

С "историческата номинация" на Бутиджидж Джо Байдън и избраната за вицепрезидент Камара Харис изпълняват обещанието си, което ще е значителна стъпка към създаването на администрация, която да отразява разнообразието на живот в Съединените щати, заяви председателят на Кампанията за човешки права Алфонсо Дейвид.

Гласът на Бутиджидж в кабинета като защитник на ЛГБТ общността ще помогне на бъдещия президент да направи нашата нация по-добра, по-силна и по-равна отпреди, допълни той.