САЩ приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител.

Това се казва в изявление на американското посолство у нас. 

Припомняме, че преди дни от Министерството на отбраната убеждаваха, че офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата. Президентът Румен Радев и БСП обаче не са убедени в това. Социалистите обявиха, че ще гласуват против. АБВ поиска отмяна на процедурата за нов боен самолет. 

Те считат, че процедурата е била опорочена и не са защитени българските интереси, но подкрепят модернизирането на българската армия. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов препоръча на президента Радев да се запознае и с други оценки за изтребителите.

Решението за избор на нов тип боен самолет е политическо. Това обяви председателят на комисията по отбраната в Народното събрание ген. Константин Попов на брифинг в централата на ГЕРБ.

По думите му F-16 е един прекрасен самолет и ако се вземе решение, че този изтебител е правилният избор, България ще има най-модерният и боеспособен самолет в НАТО.

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата била напълно завършена и самолетите били окомплектовани

САЩ уверяват, че остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.

F-16 блок 70 ще предостави на българските Военновъздушни сили възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО и всички други военновъздушни сили, които притежават F-16, включително всички съседни на България страни.

Придобиването на изтребителя ще продължи да засилва дългосрочната подкрепа и сътрудничество с Военновъздушните сили на САЩ и другите натовски военновъздушни сили, се казва още в изявлението.