Техеран официално отрече, че патрулен кораб на Революционната гвардия е изстрелял ракети, които са преминали близо до американски конвой начело със самолетоносача „Хари Труман”, навлязъл в Персийския залив, съобщават световни агенции.

Според Ислямската република това е част от „психологическата война”, водена от САЩ.

Иран стреля покрай самолетоносача Хари Труман

Иран стреля покрай самолетоносача Хари Труман

Иранските власти отрекоха

Във вторник беше разпространена информация, че миналата събота ирански патрулен кораб е изстрелял ракети в близост до американския военноморски конвой.

Военноморските сили на Революционната гвардия не са провеждали никакви учения в Ормузкия проток през изминалата седмица и през периода, заявяван от американците, не са изстрелвали ракети, каза говорител на гвардията, цитиран от Ройтерс.

Информацията за инцидента беше съобщена от американската медия NBC News, която се позова на двама източници от американските въоръжени сили. Според тях „Хари Труман” е бил на 1,4 километра от иранските плавателни съдове, които са изстреляли две ракети като част от военноморски учения.

Публикуването на такава лъжлива новина при настоящите обстоятелства е близо до психологическа война, обяви иранският представител.

По-рано стана ясно, че администрацията на президента на САЩ Барак Обама готви санкции срещу международни компании и физически лица, които се подозират, че оказват помощ на Иран за тяхната програма за разработка на балистични ракети.