САЩ преразглеждат достъпът до квалифицирана информация на специалния пратеник за Иран, Робърт Мали, според изявление направено от него в четвъртък, предава "Ройтерс". Мали изрази очакването си, че разследването ще приключи благоприятно и скоро, докато той е на отпуск. Причините за преразглеждането на разрешението му не бяха разкрити.

Говорителят на Държавния департамент, Мат Милър, потвърди, че Мали е на отпуск, но не разкри защо или за колко време. Изпълняващият длъжността му по време на отпуск е Ейбрам Пейли.

Според информация от CNN, Мали беше пуснат в неплатен отпуск в четвъртък, след като бе спрян достъпът му до квалифицирана информация по време на разследване за нередности при работата с класифицирани материали. Държавният департамент и самият Мали не отговориха веднага на заявленията за коментар относно тази информация.

Робърт Мали беше назначен като специален пратеник на САЩ за Иран след поемането на поста на президента Джо Байдън през 2021 г. Той имаше задачата да възстанови ядрената сделка с Иран от 2015 г., след като предишният президент Доналд Тръмп се оттегли от споразумението и въведе нови американски санкции срещу Иран.

Мали имаше роля в създаването на ядреното споразумение от 2015 г. и през годините е бил ангажиран в неуспешните мирни преговори между Израел и Палестина през 2000 г., в които участва бившият президент Бил Клинтън.

Според споразумението от 2015 г., Иран ограничи ядрената си програма, за да предотврати придобиването на ядрено оръжие, в замяна на отмяна на санкциите. Властите в Техеран отричат наличието на намерение за разработка на ядрени оръжия.

След неуспеха възстановяването на ядрената сделка, САЩ проведоха преговори с Иран с цел намаляване на напрежението. Бяха обсъдени стъпки, които биха ограничили ядрената програма на Иран, освободили задържани американски граждани и размразили ирански активи в чужбина, според източници от Иран и Запада през този месец.

Израел не дава ПВО на Украйна заради Иран

Израел не дава ПВО на Украйна заради Иран

Йерусалим се бои "Железен купол" да не попадне в ръцете на Техеран