Военният министър на САЩ Джеймс Матис разкритикува нареченото от него дестабилизиращо руско струпване на бойна техника до балтийските държави, съобщава Ройтерс.

Официални представители обявиха, че САЩ могат да разположат зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" в региона за американски военни учения през лятото.

Съюзниците на САЩ са притеснени преди мащабните военни игри на Русия и Беларус през септември, в които могат да участват до 100 000 войници, включително и ядрени оръжия - най-големите подобни учения от 2013 г.

По време на ученията има вероятност да бъдат разположени руски войници до границата с Полша, Литва и Латвия.

Москва разположи тактически ракети "Искандер" в Калининград. Русия аргументира решението си това, че разгръщането е част от рутинни военни игри, но американски официални лица са обезпокоени, тъй като могат да представляват постоянно модернизиране на ракетния потенциал на Кремъл.

Снимка 293030

Източник: ЕПА

Запитан по време на визита в Литва относно дислоцирането на руски ракети, Матис каза на пресконференция: "Всякакъв вид струпване като това е дестабилизиращо".

САЩ изключват пряко да отговорят на руските учения или на потенциалното ракетно дислоциране.

Но в същото време американски източници изразиха вероятността Вашингтон да разположи батарея "Пейтриът" в балтийския регион за кратък период, който ще съвпадне с водените от САЩ летни учения, които са с акцент въздушна отбрана.

Снимка 293031

Източник: ЕПА

Един от източниците поясни, че преди не са разполагали "Пейтриът" в Прибалтика, въпреки че има в Полша. Източниците подчертаха, че системите, ако бъдат разположени, ще бъдат изтеглени след приключването на ученията. Това вероятно ще стане преди да започнат ученията на Русия, добавиха те.

Матис отказа директно да коментира евентуалното разгръщане на такива системи, когато беше попитан от журналисти след разговори във Вилнюс.

По думите му военният потенциал на НАТО в региона е с чисто отбранителен характер.

Това е първото посещение на Матис в региона.

Запитана за евентуално разполагане на "Пейтриът", президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви до Матис: "Нуждаем се от всички необходими инструменти за отбрана и сдържане и това ще го решим заедно".

По време на ученията на Русия тази година, наречени "Запад", ще бъдат изпитани нови оръжейни системи. Дипломати заявиха, че военните игри не са просто военни учения.