Американският президент Доналд Тръмп потвърди във вторник, че разширява черния списък с държави, чиито граждани са нежелани като мигранти в страната му.

Това заяви той пред The Wall Street Journal в кулоарите на провеждащия се в момента форум в Давос.

Държавният глава обаче на този етап не уточнява кои са новите държави, които ще бъдат включени.

Федерален съд блокира миграционната политика на Тръмп

Федерален съд блокира миграционната политика на Тръмп

Щатските власти няма да имат право сами да определят

Припомняме, че по-рано през януари федерален съдия временно блокира миграционната политика на президента, която позволява на местните власти да определят дали ще приемат бежанци или не.

През септември, президентът обяви рекордно ниска горна граница на бежанците от 18 000 души годишно.

42-ма от 50 губернатори на щати, заявиха, че ще продължат да приемат бежанци. Грег Абът от Тексас, беше единственият, който заяви, че държавата няма да приеме бежанци.

Решението на съда бе голяма победа за групите за права на имигранти.

В отговор на дело, заведено срещу промяната на политиката, съдия Питър Дж Месит от Мериленд пише, че заповедта която вероятно е "незаконна" и не се уточнява кои точно местни власти могат да вземат подобни решения от името на цялата страната.

Протести в 50 американски щати срещу имиграционната политика на Тръмп

Протести в 50 американски щати срещу имиграционната политика на Тръмп

Хиляди несъгласни с управляващите се включиха в проявите

"Предоставянето на правомощия на щатските и местните власти да дават съгласие за заселване на бежанци - което ще рече право на вето да определят дали бежанците ще бъдат приети - се изправя срещу решението на Конгреса", пише Месит.

Миграционната политика на Тръмп неведнъж бе атакувана през годините от демократите в Конгреса, федерални съдилища, Мексико и правозащитни групи.