Процентът на самоубийствата в САЩ леко е спаднал миналата година. Това е първият годишен спад от повече от десетилетие, според новите правителствени данни, цитирани от АП.

Това е малко намаление и данните са предварителни, но е наистина вълнуваща новина, призна д-р Кристин Мутие, главен медицински директор на Американската фондация за превенция на самоубийствата.

Резултатът може да се дължи отчасти на продължителните усилия за превенцията на самоубийства, като увеличаване на скрининга за психично здраве, каза тя. Други фактори, като предпандемичната икономика, също може да са изиграли роля, добави тя.

САЩ с рекорд на заразените с коронавирус от юли

САЩ с рекорд на заразените с коронавирус от юли

Регистрирани са 71 671 случая в четвъртък

Експертите не са сигурни как коронавирусът ще повлияе на броя на самоубийствата тази година, след мрачните данни в страната.

Самоубийствата нарастват от 2005 г. През 2018 г. националният процент на самоубийства достигна най-високото си ниво от 1941 г. насам - 14,2 на 100 000 души. Центровете за контрол и превенция на заболяванията публикуваха нови данни за смъртността тази седмица, показващи, че за 2019 г. тя е спаднала до 13,9.