Иранската ядрена сделка трябва да бъде променена, за да останат САЩ в нея.

Това предупреди държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън, намеквайки, че ключовите ограничения на иранската ядрена програма трябва да бъдат удължени, информира Ройтерс.

Нетаняху хвали речта на Тръмп за КНДР и Иран

Нетаняху хвали речта на Тръмп за КНДР и Иран

В моите повече от 30 г. в ООН никога не съм чувал толкова смела и ясна реч

Вчера в първата си реч пред Общото събрание на ООН президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Иран в износ на "насилие, кръвопролитие и хаос" и че се опитва да влияе в Йемен, Сирия и в други държави в Близкия изток.

"Не можем да позволим режим, способен да убива, да продължи тези дестабилизиращи действия, докато гради опасни ракети, и ние не можем да спазваме споразумение, ако позволява скрито изграждане на ядрена програма", категоричен Тръмп.

Тилърсън пък заяви пред Фокс нюз, че споразумението трябва да бъде променено или САЩ ще спрат да го изпълняват.

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН
Обновена

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН

Той говори за "престъпните режими"

Той поясни, че така наречените "залязващи клаузи" - sunset clauses, според които някои ограничения върху ядрената програма на Иран изтичат от 2025 г., са особено обезпокоителни.

Ако продължим да спазваме споразумението с Иран, трябва да бъдат направени промени. "Залязващите клаузи" просто не са разумни, каза той.

Вчера пред ООН френският президент Еманюел Макрон пък похвали сделката и подчерта, че е немислимо да се изостави.

Иран реагира на речта на Тръмп.

Пренебрежителната реч на омразата на Тръмп принадлежи към Средновековието, а не към XXI век, написа в "Туитър" външният министър на Иран Мохамед Зариф.

Американският лидер трябва да реши до 15 октомври дали да обяви, че Иран спазва споразумението - решение, което може да потопи сделката. Ако каже, че Ислямската република нарушава сделката, Конгресът има 60 дни да реши дали да върне отменените санкции.

Израелският лидер Бенямин Нетаняху също говори пред ООН за Иран. Променете я или я отменете. Поправете я или я откажете, призова той и поясни, че най-важната промяна е да се премахнат "залязващите клаузи".