Провалът на САЩ да постигнат „изолиране” на Русия стана очевиден през 2015 година, отбелязва руското външно министерство в анализ за годината, цитиран от руски медии.

През изминалата година стана очевиден провалът на опитите на САЩ да изолират нашата страна, за което красноречиво говори интензивният двустранен диалог на високо и най-високо равнище”, се отбелязва в съобщението, в което се обръща внимание на основните външнополитически събития от отиващата си 2015 година.

Според външното министерство Москва и Вашингтон продължават съвместно да работят по разрешаването на казуси в областта на международната сигурност и стабилност, включително ситуацията в Украйна и Сирия.

Двете държави имат важен съвместен принос в сключването на споразумението за ядрената програма на Иран, допълват още от руското министерство.

Москва отчита като свой успех създаването тази година с водещата роля на Русия на Международната група за подкрепа на Сирия, която определи принципите, които трябва да се съблюдават при политическото уреждане на сирийския конфликт, и започването на диалог между сирийските политически сили и етноконфесионални групи с цел прекратяване на гражданската война.

В анализа на ведомството за изтеклата година се посочва, че НАТО остава заплаха за националната сигурност на Русия.

"Поетият от ръководството на НАТО курс на "възпиране" на Русия, въплътен в засилването на военното присъствие в държавите от Източна Европа и Прибалтика, нарастването на количеството и интензивността на ученията край руските граници, ни принуждаваше да предприемаме мерки за противодействие на заплахите, които Североатлантическият алианс създава за националната сигурност на Русия", отбелязват от руското МВнР.

В диалога с Европейския съюз Русия постави ударение върху развитието на двустранните отношения със страните от Общността, които се стремят да заемат по-реалистични, прагматични позиции, посочва руското дипломатическо ведомство.