NORAD и Северното командване на САЩ наблюдават руска военна подводница, която изплува в международни води край Аляска, съобщава Северното командване на САЩ, което отговаря за Арктика.

"NORAD и Северното командване внимателно наблюдават руската подводница, която днес изплува близо до Аляска", заяви командването.

"Сегашната активност на Русия в морето се осъществява в международни води, далеч отвъд териториалните води на Съединените щати. Не сме получили искания за подкрепа от ВМС на Русия или от други кораби".

Командването допълва, че "внимателно следи" движението на всички плавателни съдове и чужди кораби в зоната на своята отговорност.

Путин: Ядрените подводници ще засилят бойния потенциал на Русия

Путин: Ядрените подводници ще засилят бойния потенциал на Русия

Русия ще продължи усилията си за създаване на съвременен боеспособен флот

По-рано АП съобщи, че екипажите на американски риболовни кораби край бреговете на Аляска са се свързали с бреговата охрана на САЩ заради руски военни кораби в Берингово море.

Говорителят на бреговата охрана Кип Уадлоу заяви, че се е свързал с командването на въоръжените сили на САЩ в Аляска в Елмендорф-Ричардсън и е получил потвърждение, че военните кораби участват в предварително планираните руски военноморски учения.

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света
Обновена

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света

Много страни "искат да са в екипа на САЩ, защото уважава народите и техния суверенитет"