Съединените американски щат обявиха награда от 3 милиона долара за информация за един от лидерите на "Ислямска държава". Това съобщава агенция Новости, позовавайки се на официално съобщение на Държавния департамент на САЩ.

Става въпрос за бившия ръководител на специалните части към Министерство на вътрешните работи на Таджикистан Гулмород Халимов.

Халимов е с чин полковник от специалните служби на Таджикистан, ръководител е бил и на полицията, снайперист.

По данни на американското ведомство, от май 2015 година Халимов е разпространил десетминутно пропагандно видео, с което обявява, че воюва на страната на „Ислямска държава“. Според информацията в момента той е член на „Ислямска държава“ и се занимава с вербовка на бойци.

Властите на САЩ включиха Халимов в списъка с терористи през септември 2015 година, а през февруари тази година той бе включен в съответните списъци и на ООН.

Освен това Халимов се издирва както от властите на Таджикистан, така и от юни 2015 година е обявен за издирване чрез Интерпол по искане на родината му.

Държавният департамент на САЩ напомня, че програмата за изплащане на възнаграждения за издирване на престъпници работи от 1984 година и по нея до този момент са изплатени 125 милиона долара на 80 лица, които са предоставили информация, благодарение на която са задържани терористи.