Американските военни ще разположат механизирани пехотни части в Сирия. Става дума за бойните превозни машини за пехотата "Брадли", съобщи АП.

Агенцията отбелязва, че целта на операцията е да се предотврати евентуално повторно появяване на халифата на ИДИЛ и защита на ръководените от САЩ коалиционни сили. Това разкри в изявление говорителят на военната операция на САЩ в региона полковник Уейн Марото.

"Въпреки териториалното поражение за ИДИЛ, отслабването на лидерството и широкото опровержение на нейната идеология, тази насилствена екстремистка ислямистка група все още представлява заплаха", се казва в изявлението.

Ходът на Пентагона идва, след като американският президент Доналд Тръмп, след като вече изтегли редица войски от Афганистан и Ирак, заяви, че САЩ е "извън Сирия" и че останалите войници са разположени само за охрана на петрола.

САЩ ще засилят военното си присъствие в Източна Сирия. Стъпката на Пентагона идва на фона на ескалация на напрежението с намиращите се в близкоизточната страна руски военни. Включително и за неотдавнашния инцидент, при който бяха ранени четирима американски военни.

Девет убити и 43-ма ранени при атентат в Сирия

Девет убити и 43-ма ранени при атентат в Сирия

Турция обвинява ПКК

САЩ засилиха военното си присъствие в Сирия, след като редица схватки с руските сили засилиха напрежението в страната. Инцидентите между американските и руските сили, които патрулират в тази част на страната, ескалираха тази година, съобщава БиБиСи.

Капитанът на американския флот Бил Урбан заяви, че този ход ще "осигури безопасността и сигурността на коалиционните сили". Той добави, че наред с бойните машини, базирани в Кувейт, САЩ ще разполагат с "радари Сентинел" и ще увеличат "честотата на американските бойни патрули".

"Съединените щати не търсят конфликт с никоя друга страна в Сирия, но ще защитят коалиционните сили, ако е необходимо", заяви Урбан, говорител на Централното командване на САЩ.

"Тези действия и подкрепления са ясен сигнал за Русия да се придържа към взаимните процеси на деконфликт и за Русия и други страни да избягват непрофесионални, опасни и провокативни действия в североизточна Сирия", коментира американски представител пред ЕнБиСи. Медията цитира служители, според които войските и превозните средства са изпратени, за да възпрепятстват руските сили да влязат в зона за сигурност, където действат американската коалиция и кюрдските сили.

През годините имаше чести взаимодействия между американските и руските сили в Сирия. Но през последните седмици инцидентите в североизточна Сирия стават все по-войнствени. В края на август седем американски войници бяха ранени при сблъсък с руско превозно средство. Правителствата на Русия и САЩ се обвиняват взаимно за сблъсъка, който е заснет и публикуван в Twitter.

САЩ разполагат с около 500 военнослужещи в района. Руснаците подкрепят сирийските правителствени сили, докато американците подкрепят местните кюрдски бойци, част от гражданската война в страната от 2011 г.

Русия, която подкрепя силите на сирийския президент Башар Асад, отдавна се противопоставя на присъствието на американските военни в страната.

През октомври 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да изтегли 1000 американски войници, които действаха в подкрепа на алианса на Сирийските демократични сили (SDF), ръководен от кюрдите. Месеци по-късно Тръмп заяви, че е решил да задържи няколкостотин войници в страната, за да защити петролните кладенци.

САЩ: Американски войници са ранени при сблъсък с руски войници в Сирия

САЩ: Американски войници са ранени при сблъсък с руски войници в Сирия

Руски автомобил удря американски, а руски хеликоптер летял ниско над американците