В четвъртък САЩ нанесоха въздушен удар в Сирия срещу структура, принадлежаща на подкрепяната от Иран групировка. Това съобщи "Ройтерс", като се позова на свои източници.  Счита се, че това е "отговор" на ракетни атаки срещу американски цели в Ирак. Въпреки че ударите са първите ответни действия от страна на Съединените щати след нападенията от миналата седмица, този ход изглежда е ограничен по обхват, което потенциално намалява риска от ескалация.

Ударите са били одобрени от президента Джо Байдън. Пентагонът по-късно е потвърдил. Не е ясно веднага какви щети са причинени и дали има жертви.

Ранени при ракетни удари над база в Северен Ирак

Ранени при ракетни удари над база в Северен Ирак

В базата има щабквартира на американска компания

Това се случва, докато Вашингтон и Техеран търсят начин да се върнат към ядрената сделка от 2015 г., изоставена от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Преди дни, иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф упрекна американският президент Джо Байдън за това, че продължава политиката на своя предшественик Доналд Тръмп по отношение на Иран. Пред иранската телевизия Press TV той заяви, че нищо не се е променило. "Байдън твърди, че политиката на максимален натиск на Тръмп спрямо Иран е била пълен провал, но я продължава. Проблемът е, че САЩ са се пристрастили към санкциите", отбеляза Зариф. Той настоя Вашингтон да покаже действителна промяна в поведението си.

Припомняме, че ударите по американски цели в Ирак бяха няколко през февруари. Властите в Багдад разследват кой стои зад тях.

Иран вярва, че санкциите на САЩ падат скоро

Иран вярва, че санкциите на САЩ падат скоро

Техеран е оптимистично настроен за политиката на Байдън