Всички мигрантски деца под 5-годишна възраст вече са със семействата си. Това съобщиха от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. 

Това се казва в съвместно изявление на правосъдния министър Джеф Сешънс, министърът за вътрешната сигурност Кирстен Нилсен и здравния министър Алекс Азар. 

В него се припомнят процедурите, които внимателно се следват и се призовават желаещите да не рискуват живота си и този на децата си, за да влязат в САЩ нелегално. 

Следвайте закона, се казва в изявлението. 

Припомняме, че Тръмп бе принуден да отстъпи от крайните си мерки срещу нелегалните мигранти. Въпреки че настоя, че "САЩ не са мигрантски лагер" и нелегалните трябва да бъдат депортирани и без съдебно решение, по въпроса за разделените мигрантски семейства той бе поставен под сериозен обществен натиск. 

Федерален съдия нареди на Тръмп да върне децата на разделените имигрантски семейства

Федерален съдия нареди на Тръмп да върне децата на разделените имигрантски семейства

Това е първото съдебно решение, откакто Белият дом започна да прилага

Американски федерален съдия нареди в края на юни на администрацията на президента да събере разделените нелегални имигранти с децата им в рамките на 30 дни. 

Това бе първото съдебно решение, откакто Белият дом започна да прилага имиграционна политика на "нулева толерантност".

Решението на съда се отнася за 2 300 деца, които бяха разделени от семействата им през първия месец на изпълнение на новата имиграционна политика.

17 американски щата, включително Окръг Колумбия и техните главни прокурори, съдят администрацията заради политиката. Според тях разделянето на децата от родителите им представлява "жесток и незаконен" акт.