В понеделник Съединените щати забраниха влизането на 16 граждани на Саудитска Арабия заради ролята им за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде АФП.

Съобщението на държавния секретар Майк Помпео идва, когато администрацията на президента Доналд Тръмп е подложена на натиск от страна на Конгреса заради случая.

Някои американски конгресмени публично заявиха, че подозират, че принц Мохамед бин Салман като пряко отговорен за убийството, въз основа на заключенията на ЦРУ.

В списъка са Сауд ал Кахтани, бивш помощник на короната, и Махер Мутреб, който е бил част от обкръжението на кралския принц на пътувания в чужбина.

Държавният департамент преди това отмени визите на почти десетки саудитски служители и замрази активите на 17 други.

Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост" и критик на саудитското правителство, беше убит и разчленен през октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул от екип от 15 агенти, изпратени от Рияд. Все още не е открито тялото на журналиста.

Рияд обезщетил децата на Кашоги

Рияд обезщетил децата на Кашоги

С жилища за милиони долари и месечна компенсация

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр отрече през февруари в убийството на журналиста да е замесен престолонаследникът Мохамед бин Салман, заявявайки в интервю по канал NDTV, че убийците "действали на своя глава"

Правителството на Саудитска Арабия обяви, че обезщетява децата на Кашоги с жилища за милиони долари и месечна компенсация в размер на хиляди долари.