Редица правителствени агенции на САЩ издадоха съвместно предупреждение, че е открит набор от злонамерени киберинструменти, създадени от неназовани лица, способни да саботират енергийния сектор и други индустрии от ключово значение, съобщава "Асошиейтед прес".

Въпреки че в публичното предупреждение на министерствата на енергетиката и вътрешната сигурност, ФБР и Агенцията за национална сигурност не се посочват имената на създателите и не се разкриват подробности за установената заплаха, техни партньори от частния сектор в областта на киберсигурността твърдят, че според събраните доказателства зад зловредния софтуер стои Русия.

Една от фирмите за киберсигурност определи инструментите като "изключително редки и опасни". Посочва се, че функционалността на инструментите е "в съответствие със злонамерения софтуер, използван при предишните физически атаки на Русия", въпреки че се признава, че доказателствата, свързващи ги с Москва, са "до голяма степен косвени".

САЩ обвиниха четирима руснаци за хакерски атаки срещу американската енергетика

САЩ обвиниха четирима руснаци за хакерски атаки срещу американската енергетика

Групата е действала в продължение на шест години

Представител на друга компания-партньор на американското правителство пък посочва, че те са били така конфигурирани, че първоначално да бъдат насочени към обекти за втечнен природен газ и електрическа енергия в Северна Америка. Той не уточнява как е бил открит зловредният софтуер, но допълва, че е бил засечен "преди опит за атака".

Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност, която публикува предупреждението, не идентифицира извършителя на заплахата.

Правителството на САЩ предупреди отраслите от критичната инфраструктура да се подготвят за възможни кибератаки от руска страна като реципрочна мярка за тежките икономически санкции, наложени на Москва заради нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Русия размаха пръст на САЩ заради киберагресия и обеща последствия

Русия размаха пръст на САЩ заради киберагресия и обеща последствия

Москва обвини Вашингтон, че води мащабна кибероперация срещу институциите ѝ