Огромен американски телескоп в джунглата в Пуерто Рико ще бъде затворен след два инцидента през последните месеци, слагайки край на 57-годишни астрономически открития, информира "Ройтерс".

Емблематичната обсерватория Аресибо, една от най-големите в света, спря работа през август, когато един от поддържащите кабели се извадил от гнездото, паднал и направил 30-метрова дупка в широката 305 метра рефлекторна чиния.

По-рано този месец е възникнал проблем и с друг кабел, който е направил нова дупка на чинията и е повредил други кабели. Инженери се опитват да подготвят план за запазване на нестабилната структура.

Инцидентите на мястото, станало известно със заснемането на филмите GoldenEye от шпионската поредица за британския агент 007 Джеймс Бонд и Contact с Джоди Фостър, накара Националната научна фондация, независима правителства агенция, да призове обсерваторията да прекрати работата си.

Говорител на фондацията коментира, че инженерите все още не са установили причината за първоначалния инцидент с кабела.

Огромната чиния и структурата от 816 тона се издига на височина 137 метра. Обсерваторията се използва от учени и астрономи по света от десетилетия за анализиране на далечни планети, откриване на потенциално опасни астероиди и издирване на извънземен живот.

Телескопът помогна за засичането на преминалия близо до Земята астероид Бену през 1999 г. НАСА изпрати кораб на астероида и две десетилетия по-късно се похвали, че за първи път вземат проби от астероид.

Фирма, наета от Университета на Централна Флорида за поддръжка на обсерваторията след сключване на петгодишен договор за 20 милиона долара, заключи в доклад миналата седмица, че ако падне още един основен кабел, скоро ще рухне цялото съоръжение.

Фирмата отказва да ремонтира обсерваторията и препоръчва контролирано събаряне, тъй като има опасност за живота на работниците.