Саудитска Арабия и нейните съюзници от страните от Персийския залив възнамеряват да реформират ОПЕК, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Рияд допълнително намалява петролния добив от договореното с ОПЕК

Рияд допълнително намалява петролния добив от договореното с ОПЕК

Рияд ще намали добива на петрол с 322 000 барела

Отбелязва се, че по-рано Саудитска Арабия подкрепи създаването на напълно нова организация, в която Русия трябваше да стане пълноправен член. Източници във вестника твърдят, че още през юни 2018 г. принц Мохамед бин Салман, чрез министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, предложил създаването на нов картел.

От ОПЕК потвърдиха, че орязват добива с 1,2 млн. барела за 6 месеца

От ОПЕК потвърдиха, че орязват добива с 1,2 млн. барела за 6 месеца

Всяка страна трябва да намали производството на петрол с около 3%

Членовете на ОПЕК и ръководената от Русия група държави възнамеряват да обсъдят предложение за изменение на петролния картел на среща във Виена на 18 февруари, окончателното решение ще бъде взето по време на преговорите през април. Новият съюз ще бъде валиден до три години и няма да бъде правно обвързващ, каза един от източниците на вестника в ОПЕК.

Иран блокира ОПЕК

Иран блокира ОПЕК

Иран отказва да се присъедини към плана на групата за намаляване на производството

За първи път ОПЕК и 10 страни, които не са членове на тази организация, започнаха да си сътрудничат през 2016 г., за да помогнат на цените на петрола да се възстановят от спада, който продължи през последните две години.