Съветът на федерацията на Русия, горната камара на Федералното събрание, ратифицира руско-сирийското споразумение за безсрочно разполагане на авиационна група на Въоръжените сили на страната в Сирия, съобщава Интерфакс.

Русия ратифицира споразумението със Сирия за поддържането на войски

Русия ратифицира споразумението със Сирия за поддържането на войски

За ратификацията на документа гласуваха всички 466

Решението беше подкрепено от 158 членове на горната камара, един се въздържа.

Миналата седмица депутатите в Държавната дума на Русия ратифицираха Споразумението между Русия и Сирийската Арабска Република за безсрочно разполагане на авиационни групи на въоръжените сили на Руската Федерация на територията на арабската държава.

Споразумението беше подписано в Дамаск на 26 август 2015 година, а на 9 август тази година президентът Владимир Путин го внесе за ратификация в долната камара.

Споразумението регулира условията за безсрочно разполагане на руска авиационна група на територията на Сирия. Групата е разположена в страната по молба на сирийската страна. Тя се намира в базата „Хмеймим” (провинция Латакия), където инфраструктурата е предоставена на Русия на безвъзмездна основа.

Съгласно документът въоръжението, боеприпасите, оборудването и материалната база, както и личният състав на авиационната група, „безпрепятствено преминават през границата на Сирия и не подлежат на проверка от граничните и митническите органи на сирийската страна”.

Личният състав на руската авиационна група и членовете на семействата им получават дипломатически статут.

Освен това сирийската страна няма никакви претенции към Русия.