Съветът за сигурност на ООН предупреди в декларация за риска от "разпръскване" на джихадистките затворници в Сирия, но не призова за прекратяване на офанзивата на Турция срещу кюрдските сили в арабската държава, информира АФП.

"Членовете на Съвета за сигурност на ООН изразяват дълбоко безпокойство от рисковете да се разпръснат терористите от списъка на ООН с терористични групи, включително и ДАЕШ ("Ислямска държава")", се казва в декларацията.

Операцията на Турция в Сирия била неизбежна, според бивш посланик

Операцията на Турция в Сирия била неизбежна, според бивш посланик

Петър Воденски заяви, че България не би се справила с бежанска вълна

15-те членки в Съвета за сигурност обявиха, че са "много обезпокоени от все по-влошаващата се хуманитарна ситуация" в Североизточна Сирия.

Всички държави членки са съгласни, че има опасност ДАЕШ да се прегрупира.

Краткият текст, предложен от Франция, беше приет след кратка среща по молба на европейските държави в Съвета за сигурност на ООН. Но в текста не се осъжда офанзивата на Турция, нито се призовава операцията да бъде прекратена.

В отделно съвместно съобщение европейските членки в Съвета за сигурност - Белгия, Великобритания, Франция, Германия и Полша - подчертават необходимостта да се подсигурят лагерите, където са задържани джихадистите.

Пентагонът спря да споделя с Турция разузнавателни данни от Сирия

Пентагонът спря да споделя с Турция разузнавателни данни от Сирия

За да не бъдат използвани данните срещу кюрдите...

"Подсигуряване задържането на терористите е задължително, за да се предотврати присъединяването им към терористични организации", отбелязват те.

Посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт повтори искането на Вашингтон Анкара да прекрати офанзивата. Днес вицепрезидентът Майк Пенс ще посети Турция за разговори с турския лидер Реджеп Ердоган.

Конгресът осъди изтеглянето на американските военни от Сирия

Конгресът осъди изтеглянето на американските военни от Сирия

Турция да прекрати военната операция...

Миналата седмица Русия и Китай блокираха искане Съветът за сигурност да приеме два отделни текста, призоваващи за прекратяване на офанзивата. Единият беше внесен от европейските членки, а другият от САЩ.