Началните училища, учебните занимални и детските градини в Холандия трябва да отворят след 3 май, се казва в доклад на основния съветнически орган към холандския кабинет, информира "Политико".

Холандия надхвърли 3 000 починали от новия коронавирус

Холандия надхвърли 3 000 починали от новия коронавирус

За последните 24 часа са починали още 189 души

Експертите също съветват правителството да удължи забраната за събития от 1 юни до "вероятно след лятото".

Премиерът Марк Рюте се очаква тази вечер да обяви първите подробности от плана на страната за разхлабване на мерките.

Съветническите групи отбелязват, че рискът за общественото здраве от отварянето на училищата е контролируем, макар че се съветва в училищата да се преподава на по-малки групи от ученици, които се редуват, докато не бъде събрана повече информация от скандинавските държави, където училищата са отворени.

Нови 1316 случаи на коронавирус в Холандия за 24 часа

Нови 1316 случаи на коронавирус в Холандия за 24 часа

Новите смъртните случаи са 132

В съветите пише още, информира "Гардиън", че от 15 март един заразен с коронавирус го предава на по-малко от един човек. Едва 1% от заразените с коронавирус са на възраст под 20 г., докато тази възрастова група в страната представлява 22% от цялото население.

Средните училища ще отворят месец по-късно.

Междувременно новите случаи в Холандия се увеличиха със 729 до 34 134, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на властите. Още 165 души са починали от коронавируса, с които общо се увеличават до 3916.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,35 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 160 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,49 млн. случая и над 171 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 658 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".