Безобразният спектакъл на първия президентски дебат в САЩ шокира, натъжи и притесни съюзниците на Вашингтон, пише "Ню Йорк таймс".

Докато Доналд Тръмп надвикваше модератора Крис Уолъс и Джо Байдън, и бившият вицепрезидент на САЩ нарече американския лидер "клоун", мнозина се чудят дали хаосът и съдържанието на събитието казват нещо по-фундаментално за състоянието на американската демокрация.

"Хаос" и "омраза" видяха чуждестранни наблюдатели на дебата в САЩ

"Хаос" и "омраза" видяха чуждестранни наблюдатели на дебата в САЩ

Как Америка стигна до това ниво на политически упадък

"Разбира се, последният арбитър ще бъде американският гласоподавател", коментира Улрих Спек, анализатор в "Германския фонд Маршал" в Берлин. "Но има консенсус в Европа, че това излиза извън контрол и този дебат е показател за лошото състояние на американската демокрация".

По думите му винаги е имало усещане сред съюзниците, че в САЩ, въпреки политическите разногласия, "има една република и конфликтът ще бъде разрешен с дебат и компромис" и че властта е свързана с някаква моралност.

Проучвания: Байдън печели първия дебат срещу Тръмп

Проучвания: Байдън печели първия дебат срещу Тръмп

48% от анкетираните са заявили, че Байдън е спечелил дебата

Но сега това гледище е под въпрос. "Дебатът наистина не беше дебат изобщо, а двама души, които следват стратегиите си", смята Улрих Спек.

Джон Сауърс, бивш британски дипломат и ръководител на фирма за анализ на риска, коментира, че е обезверен от това, което се случва в САЩ.

"Държавата, която търсихме за лидерство, изпадна в грозна разпра", смята той.

Ключови моменти от хаотичния дебат Тръмп-Байдън

Ключови моменти от хаотичния дебат Тръмп-Байдън

Байдън често се присмиваше на "лаенето" на Доналд Тръмп