Папа Франциск обяви, че във Ватикана се създава ново Министерство за човешкото развитие, съобщава Агенция „Франс прес”. Това е поредният ход на реформисткия папа да постави собствения си печат върху Католическата църква.

Новото ведомство за насърчаване на цялостното човешко развитие се създава с папски декрет и ще заработи от 1 януари. То се създава чрез сливането на четири съществуващи отдела, отговарящи за правосъдието, здравеопазването, развитието и мигранти и скитниците.

Действието е част от стремежа на папата да намали бюрокрацията във Ватикана и да положи усилия да защити и подпомогне най-уязвимите, каквато е основата на мисията на църквата.

Това ведомство ще бъде компетентно особено по въпросите относно мигрантите, хората в нужда, болните, изключените и маргинализираните, затворниците и безработните, както и жертвите на въоръжени конфликти, природни бедствия и всички форми на робство и мъчения, обяснява папа Франциск в декрета, който създава новото министерство от 1 януари 2017 година.

В съобщение на Ватикана се посочва, че министерската политика и дейностите, свързани с миграцията, ще са под директното ръководство на папата.

Припомняме, че папа Франциск редовно говори в защита на мигрантите, опитващи се да избягат от бедността, репресиите и конфликтите в търсене на по-добър живот в развитите държави.