В Полша се проведе поредна демонстрация срещу опитите за затягане на законите срещу аборта. По време на протеста възникнаха сблъсъци с полицията, която бе принудена да използва сълзотворен газ, информира АФП.

Борбата за правото на аборт намали подкрепата за управляващите в Полша

Борбата за правото на аборт намали подкрепата за управляващите в Полша

В Полша всяка година има под 2000 законни аборта

Няколко хиляди души протестираха в сряда вечерта на фона на засилено полицейско присъствие в централната част на Варшава.

Протестът, организиран от Национална стачка на жените, първоначално трябваше да бъде във формата на налагане на блокада на сградата на парламента в столицата, но през деня законодателният орган бе обграден от полицейски служители.

Изтласкани от парламента, протестиращите организираха марш в центъра на Варшава и накрая завършиха с демонстрация пред сградата на обществената телевизия TVP.

11-и протестен ден в Полша срещу забраната за аборти

11-и протестен ден в Полша срещу забраната за аборти

След решението на конституционните съдии

Варшавската полиция написа в социалните мрежи, че са използвали сълзотворен газ в отговор на агресивно поведение към служители на реда.

Напрежението се покачи и в самия парламент.

"Имате кръв по ръцете си", атакува Ярослав Качински, лидер на управляващата партия "Право и справедливост", опозиционни политици, които изразяват подкрепа за протестиращите.

Анджей Дуда призова да се намери компромис за абортите

Анджей Дуда призова да се намери компромис за абортите

За да се успокои общественото напрежение...

Проправителствени политици повториха обвиненията си, че протестиращите заплашват обществената безопасност с организиране на демонстрации на фона на наложените в страната ограничения срещу коронавируса.

Президентът на Полша Анджей Дуда внесе законодателно предложение за частично отхвърляне на решението на съда. Парламентът започна да работи върху внесения законопроект. Но все още много протестиращи отхвърлят предложението на държавния глава, тъй като настояват за по-широко либерализиране на законодателството за аборта.

Жените на Полша стачкуват заради забраната за аборт

Жените на Полша стачкуват заради забраната за аборт

Седми пореден ден страната е обхваната от масови протести заради забраната

Конституционният съд на Полша постанови, че съществуващият закон, който позволява аборт на деформирани зародиши, е "несъвместим" с конституцията. Съдебното решение означава, че аборт ще се позволява само при случаи на изнасилване, кръвосмешение и ако има заплаха за живота на жената.

Социологическо проучване на IBRiS показва, че 66% от поляците са против решението, докато 69 на сто искат референдум дали промяната да влезе в сила.

В Полша всяка година има под 2000 законни аборта. Повечето са заради деформации на плода.

Моравецки защити забраната за аборти и "анатемоса" протестиращите жени

Моравецки защити забраната за аборти и "анатемоса" протестиращите жени

А съюзник на Качински оприличи червената светкавица на протестите с бруталната СС на нацистка Германия

Но организации в защита правата на жените са изчислили, че се извършват до 200 000 аборта незаконно или в чужбина всяка година.

Съдебното решение не може да се обжалва, но влиза в сила след официалното му публикуване, което не е ясно кога ще се случи.

Съществуващото законодателство за абортите е прието през 1993 г. след трудно постигнат компромис между държавата и църквата.

В Полша не стихват протестите срещу забраната на абортите

В Полша не стихват протестите срещу забраната на абортите

Във Варшава демонстрантите блокираха основни кръстовища...