Премиерът на Полша защити закона за абортите в страната и осъди масовите национални протести, водени от активисти за правата на жените, заявявайки, че не трябва да се случват на фона на засилени ограничения на коронавируса и осъждайки "актовете на агресия", съобщава АП.

В четвъртък върховният съд на страната постанови, че абортите поради вродени дефекти на плода са противоконституционни. Премиерът Матеуш Моравецки отговори на последвалите пет дни масови протести, а напрежение избухна и в парламента във вторник.

Председателят на парламента призова охраната да защити лидера на консервативната управляваща партия, вицепремиерът Ярослав Качински, от разгневени депутати от опозицията. Ораторът Ришард Телецки, близък съюзник на Качински, предизвика още гняв, като оприличи червената светкавица на протестите на руните на бруталната СС на нацистка Германия.

В понеделник хиляди протестиращи, водени от активисти за правата на жените, блокираха движението с часове в повечето градове, а също се събраха пред църкви, скандирайки нецензурни думи срещу влиятелните полски лидери на католическата църква, които осъждат абортите.

Те призоваха жените да имат право на избор.

В Полша гонят със сълзотворен газ и сила протестиращи срещу забрана за аборти жени

В Полша гонят със сълзотворен газ и сила протестиращи срещу забрана за аборти жени

Комисарят по правата на човека в Съвета на Европа: Тъжен ден за правата на жените

"За да имаш свобода на избор, първо трябва да си жив", заяви Моравецки, чието правителство подкрепя строги ограничения, в изявление, защитаващо решението на съда.

Моравецки добави, че "ситуациите, които наблюдаваме по улиците и които представляват актове на агресия, вандализъм, нападения, са абсолютно недопустими, изобщо не трябва да се случват".

Премиерът призова всички да спазват ограничения, които забраняват събирането на повече от петима души в опит да се преборят с внезапния скок в случаите на коронавирус, които достигнаха нов връх от около 16 300 нови потвърдени случая във вторник.

Решението на Конституционния съд още повече затегне закона, който вече е един от най-рестриктивните закони за аборти в Европа.

Когато той влезе в сила, което се очаква с официалното му публикуване през следващите дни или седмици, абортът ще бъде разрешен само когато бременността заплашва здравето на жената или е резултат от престъпление като изнасилване или кръвосмешение.

През седмицата се планират още протести.

В Полша не стихват протестите срещу забраната на абортите

В Полша не стихват протестите срещу забраната на абортите

Във Варшава демонстрантите блокираха основни кръстовища...