Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне в събота участниците в пореден протест срещу забраната за аборти в полската столица Варшава, предаде lbc.co.uk.

Транспортът също бе блокиран по време на проявата. Протестиращите са скандирали: "Съжаляваме за неудобството, имаме правителство, което да свалим."

Полицията издаде предупреждения, че демонстрацията е незаконна, тъй като не е била регистрирана навреме. Тя също така нарушава забраната за големи събирания, свързана с пандемията.

"Имаме право да протестираме", скандираха участниците.

Задържани в Полша на протести на жени срещу закона за абортите

Задържани в Полша на протести на жени срещу закона за абортите

Протестиращи блокираха движението във Варшава

По едно време служители използваха сълзотворен газ и срещу опозиционния депутат Барбара Новачка, която присъства в подкрепа на мирно протестиращи жени, каза Борис Будка, ръководител на полската партия "Гражданска платформа".

Протестиращите в столицата започнаха своята демонстрация, като символично "преименуваха" централен площад. Активист се качи на стълба на микробус, за да окачи нова улична табела над официалната табела с надпис Роман Дмовски. Дмовски е играл ключова роля в подпомагането на Полша да си възвърне националната независимост през 1918 г., но е бил и антисемит.

Протести в Краков, Гданск и други градове бяха организирани, за да почетат полските жени, получили право на глас преди 102 години. Събитията бяха планирани под лозунга "В името на майка, дъщеря, сестра".

Протестите, организирани от групата Women's Strike, се провеждат редовно, откакто конституционният съд на страната издаде решение на 22 октомври, което допълнително затяга закона за абортите, който вече е един от най-рестриктивните.

Сблъсъци и сълзотворен газ в Полша по време на поредния протест в защита на аборта

Сблъсъци и сълзотворен газ в Полша по време на поредния протест в защита на аборта

Няколко хиляди души протестираха в сряда вечерта на фона на засилено полицейско присъствие

Протестите са както срещу католическата църква, така и срещу консервативната управляваща партия, включително задържанията на хора, участващи в демонстрациите.