До сблъсъци се стигна в Париж по време на демонстрации срещу социалната политика на президента Еманюел Макрон, предаде РТ.

Десетки хиляди се събраха, за да кажат "не" на политиката на управляващите. Мирният протест обаче се превърна в насилие и вандалски акции.

Протестиращите са хвърляли снаряди в полицията и разбили витрини на магазини. Служителите са използвали сълзотворен газ и задържали някои протестиращи.

Повече от 16 400 души са взели участие в протестите, съобщават френски медии, цитирайки независими наблюдатели. Най-малко 17 души са били задържани, съобщи полицията.

Демонстрацията бе организирана от големи синдикати, за да протестират срещу мерки като съкращаване на работни места, замразяване заплатите и нови ограничения за признаването на висше образование. Освен демонстрацията в Париж, профсъюзите организираха още 140 протеста в страната във вторник.

Освен уличните протести, политиките на Макрон също доведоха до спад в одобрението му след първата му година управление. Само около 40% от населението подкрепя Макрон, докато поне 55% са "неудовлетворени" от неговата работа, според последните проучвания.

Освен непопулярната си вътрешна политика, които му спечелиха титлата "Президент на богатите", чуждестранните решения също са привлекли критики, включително и спорното пътуване до Африка, както и участието в американските удари в Сирия.