Полицията влезе в сблъсъци с демонстранти в събота вечерта в третия най-голям град в САЩ. Стълкновенията в Чикаго са възникнали няколко часа, след като полицай фатално простреля мъж в квартала South Side, информира USA Today.

Десетки демонстранти хвърляха камъни и бутилки по служителите на реда до мястото на убийството. Четирима души са задържани. Трима или четирима полицаи са с наранявания.

Видео в социалните мрежи показва няколко полицаи да дърпат човек на мястото на възникналото напрежение. Демонстрантите скандираха на полицаите "убийци" и "няма справедливост, няма мир".

Полицията обясни, че убийството се е случило при опит на полицаи в квартала да разпитат въоръжен мъж. Според властите заподозряният се е опитал да избяга и се присегнал към полуавтоматичното си оръжие. Силите на реда отбелязаха, че по първоначална информация застреляният не е имал разрешение за притежание на оръжие.

Замесеният полицай е преместен на административна длъжност за 30 дни - стандартна процедура в департамента с повече от 12 000 полицаи.

По-късно избухнаха сблъсъци между протестиращи и полицаи с палки. Видео показва няколко полицаи и демонстранти да се дърпат.