Конституционният съд на Германия постанови, че 96-годишният германски гражданин Оскар Грьонинг, известен като "Счетоводителят на Аушвиц", трябва да влезе в затвора за масови убийства в нацисткия лагер на смъртта по време на Втората световна война, съобщава Ройтерс.

Така съдът потвърди решение на по-долна инстанция.

"Счетоводителят на Аушвиц" е в състояние да лежи 4 г., реши германски съд

"Счетоводителят на Аушвиц" е в състояние да лежи 4 г., реши германски съд

Грьонинг живее в дома си, въпреки че е осъден на четири години затвор

В края на ноември съдът в Целе реши, че осъденият е годен да излежи присъдата си въпреки преклонната си възраст.

През юли 2015 г. Грьонинг, който е обвинен в съучастничество в убийството на 300 хил. евреи в "Аушвиц", бе осъден на четири години затвор.

Конституционният съд отхвърли аргументите на адвокатите на Грьонинг, че излежаването на присъдата е в нарушение на правата му.

Така с решението Грьонинг окончателно влиза в затвора. Решението на съда не оставя възможност германецът да бъде освободен, ако здравословното му състояние се влоши.

Грьонинг живее в дома си, въпреки че е осъден на четири години затвор.

Прокуратурата поиска 3 години и половина затвор.

Процесът срещу Грьонинг, който на 21-годишна възраст през 1942 година е изпратен да работи в лагера, е значим, защото е един от последните големи процеси, свързани с изтребването на евреи през Втората световна война.

94-годишният заявява, че никога не е убивал човек и следователно е невинен.

По време на работата си в "Аушвиц" германецът е събирал вещите на депортираните след пристигането им в лагера с влак. Оскар Грьонинг е отговорен за инспектирането на багажа им, събирането на банкнотите в него и изпращането им до канцеларии на СС в Берлин.

Обвиненията срещу Грьонинг се отнасят за периода между май и юли 1944 година, когато 137 влака с 425 хиляди евреи от Унгария пристигат в "Аушвиц". Според обвинението най-малко 300 хиляди са изпратени направо в газови камери.

През 1985 година прокурори във Франкфурт решиха да не повдигат обвинения срещу него и десетки други работници в концентрационни лагери, отбелязвайки, че няма пряка връзка между техните действия и извършваните убийства в лагерите. Само преди няколко години беше отхвърлена нова молба за процес. Но прокурорите в Хановер успяха да вкарат случая в съда на базата на процеса срещу охранителя от СС Джон Иван Деменюк за съучастие в убийството на 27 900 затворници в лагера на смъртта "Собибор".