Бившият есесовец Оскар Грьонинг, известен като "счетоводителя на Аушвиц", който е на 96-годишна възраст, е в състояние да излежи наложената четиригодишна присъда, постанови германски съд, цитиран от АФП.

През юли 2015 г. Грьонинг, който е обвинен в съучастничество в убийството на 300 хил. евреи в "Аушвиц", бе осъден на четири години затвор от германски съд.

Бившият есесовец Оскар Грьонинг получи 4 г. затвор

Бившият есесовец Оскар Грьонинг получи 4 г. затвор

94-годишният Грьонинг, познат като „счетоводителя на „Аушвиц"

Но той обжалва решението на съда.

Основавайки се на експертиза, районният съд установи, че осъденият е годен да излежи присъдата си въпреки преклонната си възраст, реши съдът в Целе, Северна Германия.

Според съда вкарването на Грьонинг в затвора няма да наруши основните му права, тъй като ще бъдат взети предварителни мерки, за да се посрещнат всички специални нужди във връзка с възрастта му.

Грьонинг живее в дома си, въпреки че е осъден на четири години затвор.

Бившият есесовец Оскар Грьонинг призна вината си за избиването на евреи

Бившият есесовец Оскар Грьонинг призна вината си за избиването на евреи

Стоял със съжаление и смирение пред жертвите

Прокуратурата поиска 3 години и половина затвор.

Процесът срещу Грьонинг, който на 21-годишна възраст през 1942 година е изпратен да работи в лагера, е значим, защото е един от последните големи процеси, свързани с изтребването на евреи през Втората световна война.

94-годишният заявява, че никога не е убивал човек и следователно е невинен.

Процесът срещу Грьонинг носи удовлетворение, обяви оцелял в „Аушвиц”

Процесът срещу Грьонинг носи удовлетворение, обяви оцелял в „Аушвиц”

89-годишната добави, че никога не си е представяла

По време на работата си в "Аушвиц" германецът е събирал вещите на депортираните след пристигането им в лагера с влак. Оскар Грьонинг е отговорен за инспектирането на багажа им, събирането на банкнотите в него и изпращането им до канцеларии на СС в Берлин.

Не очаквах от „Аушвиц” да си тръгнат живи евреи, сподели 93-годишният Грьонинг

Не очаквах от „Аушвиц” да си тръгнат живи евреи, сподели 93-годишният Грьонинг

Процесът срещу Грьонинг

Обвиненията срещу Грьонинг се отнасят за периода между май и юли 1944 година, когато 137 влака с 425 хиляди евреи от Унгария пристигат в "Аушвиц". Според обвинението най-малко 300 хиляди са изпратени направо в газови камери.

През 1985 година прокурори във Франкфурт решиха да не повдигат обвинения срещу него и десетки други работници в концентрационни лагери, отбелязвайки, че няма пряка връзка между техните действия и извършваните убийства в лагерите. Само преди няколко години беше отхвърлена нова молба за процес. Но прокурорите в Хановер успяха да вкарат случая в съда на базата на процеса срещу охранителя от СС Джон Иван Деменюк за съучастие в убийството на 27 900 затворници в лагера на смъртта "Собибор".