Съдебният процес срещу медик, обвинен в убийството на 100 пациенти, започна с минута мълчание в памет на жертвите в Германия, информира ДПА.

В Германия обвиниха медик в убийството на 97 пациенти

В Германия обвиниха медик в убийството на 97 пациенти

Нилс Хьогел е осъден през 2015 г. за две убийства и два опита за убийство

Това е един от най-сериозните случаи на масово убийство в Германия от Втората световна война. Нийлс Хьогел е обвинен, че е извършил убийствата между февруари 2000 и юни 2005 г. в болници в градовете Олденбург и Делменхорст в Долна Саксония.

Снимка 386508

Източник: ЕПА

41-годишният мъж е обвинен, че е инжектирал подбрани пациенти с лекарства, които са довели до сърдечна недостатъчност или други усложнения, за да може да се опита да ги стабилизира, с което е целял да впечатли колегите си с уменията си.

Хьогел призна, че е убил 100 пациенти на първия ден от съдебния процес срещу най-големия сериен убиец в историята на Германия след Втората световна война, информира АФП.

41-годишният лежи в затвора близо десетилетие, след като получи доживотна присъда за смъртта на други пациенти.

По време на процеса в Олденбург съдия Себастиан Буерман попита обвиняемия дали обвиненията срещу него са точни. Хьогел отговори тихо "да".

"Това, което признах, се случи", каза той в залата, препълнена с роднини на убитите.

Съдията поясни, че основната цел е да разкрият мащаба на престъпленията, извършвани в продължение на години в две германски болници.

"Като къща с мрачни стаи...искаме да осветим мрака", подчерта той.

Прокуратурата обяви, че най-малко 36 пациенти са убити в болница в Олденбург, а други 64 са убити в клиника до Делменхорст. Ексхумирани са тленните останки на повече от 130 пациенти, които се предполага, че са убити от Хьогел.

Според държавното обвинение това е "безпрецедентен случай в Германия".