Южна Корея и Съединените щати планират да изработят "реалистични" сценарии за обучение, за да се справят с нарастващите ядрени и ракетни заплахи от страна на Северна Корея, съобщава агенция "Йонхап".

Двете страни предвиждат и да разширят мащаба на своите полеви учения през следващата година.

"За да сме сигурни, че можем да дадем твърд, отличен отговор на всякакви провокации на Северна Корея, специално подчертавам поддържането на позиция за незабавен отговор на място за категорична победа във всяка битка", заяви южнокорейският министър на отбраната Лий Йон-суп.

Министерството на отбраната на страната обяви, че Сеул и Вашингтон възнамеряват да проведат 20 съвместни програми за обучение през първата половина на 2023 г.

Северна Корея изстреля две ракети

Северна Корея изстреля две ракети

Пхенян дрънка оръжие

Тези програми може да са сравними с полевото тренировъчно учение Foal Eagle, официално прекратено през 2019 г. поради дипломатически усилия по отношение на Северна Корея.

От 1997 г. въоръжените сили на САЩ и Южна Корея участват в годишната програма Foal Eagle, която се счита за едно от най-мащабните военни учения, провеждани някога.

Настоящият план породи спекулации, че съюзниците са готови ефективно да съживят ученията Foal Eagle, докато Северът напредва с ключовите си оръжейни проекти, включително с разработването на ракети с твърдо гориво с голям обсег и на тактически ядрени оръжия.

КНДР проведе успешен тест на ново оръжие

КНДР проведе успешен тест на ново оръжие

Може да е свързано с нова междуконтинентална балистична ракета