Президентът на Република Корея Мун Дже-ин заяви, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен-ун трябва да се срещнат отново преди американските президентски избори през ноември. Това съобщи представител на Сеул пред журналисти, цитиран от "Ройтерс".

Русия: Северна Корея е бясна заради "мръсни и обидни" изображения на съпругата на Ким

Русия: Северна Корея е бясна заради "мръсни и обидни" изображения на съпругата на Ким

Руският посланик отхвърли спекулации, че по-малката сестра на Ким се готви за лидер

Тръмп и Ким се срещнаха за първи път в Сингапур през 2018 г., което увеличи надеждите за постигане на споразумение Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия. Но втората им среща във Виетнам през 2019 г. се провали, след като Тръмп отхвърли предложението на Ким за демонтиране на основен ядрен комплекс на КНДР в замяна отмяна на някои икономически санкции.

Мун е направил коментара по време на видеоконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел във вторник, че нова среща между Тръмп и Ким ще помогне за възобновяване на блокираните ядрените преговори, поясни южнокорейският представител.

Няма вероятност Тръмп да се срещне с Ким Чен-ун преди преизбирането си

Няма вероятност Тръмп да се срещне с Ким Чен-ун преди преизбирането си

Прогноза от Белия дом

"Вярвам, че е необходимо КНДР и САЩ да опитат да организират още един диалог преди президентските избори. Въпросите за ядрената програма и санкциите в крайна сметка ще трябва да бъдат разрешени на разговори между САЩ и КНДР", подчерта представителят. Той съобщи, че от прессекретариата на Мун са предали това послание на Вашингтон да положат усилия в тази посока.