Северна Корея изстреля балистична ракета към морето край източния си бряг. За това съобщиха южнокорейски и японски военни, цитирани от "Ройтерс".

Това е 16-ият известен оръжеен тест на Севера за тази година и дойде часове, след като КНДР съобщи за първото си огнище на коронавирус и обяви "най-тежката национална извънредна ситуация", въвеждайки общонационален локдаун.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея съобщи за поредното ракетно изпитание, но не даде повече подробности. От своя страна бреговата охрана на Япония също съобщи, че снаряд, за който се смята, че е балистична ракета, е паднал извън нейните териториални води.

Сеул обеща "дързък" икономически план на КНДР при отказ от ядрените оръжия

Сеул обеща "дързък" икономически план на КНДР при отказ от ядрените оръжия

Южнокорейският президент оставя отворена вратата за диалог

При последния си оръжеен тест в събота Северът използва балистична ракета, изстрелвана от подводница.

Преди това КНДР обеща да развива ядрените си сили "с възможно най-бърза скорост". Лидерът на страната Ким Чен-ун вече обеща да ускори развитието на ядрения арсенал на страната си.

Пхенян наскоро засили изпитанията на оръжия, възобновявайки изстрелването на ракети с голям обсег за първи път от 2017 г. през март. Сеул и Вашингтон се опасяват, че страната може да се готви и за нов кръг от ядрени опити.

КНДР раздразни Южна Корея с ново ракетно изпитание

КНДР раздразни Южна Корея с ново ракетно изпитание

Ракетата е била изстреляна към морето от източния бряг на Северна Корея