Северна Корея нападна премиера на Израел Бенямин Нетаняху, наричайки го "смрадлив ционистки подстрекател" на войни, пише "Таймс оф Израел".

Външният министър на Северна Корея И Йон-хо също нарече Нетаняху "престъпник", след като премиерът публикува видео, на което предлага вода на Иран, която се бори с постоянно засушаване.

Той обвини Израел, че "работи извънредно", за да провали предстоящата утре среща между лидера на КНДР Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, подчертавайки, че Нетаняху "мрази" Северна Корея.

Споделяйки видеото с Нетаняху в "Туитър", министърът написа: "Смрадливият ционист Нетаняху предлага вода на Иран; той е престъпник/лъжец, така че няма да го изпълни".

Критикувайки отговора на Израел срещу протестиращи палестинци по границата на Ивицата Газа с израелската държава, И Йон-хо пише, че Нетаняху не го е грижа дали Газа има вода, а вместо това той ги избива.

В друго съобщение в "Туитър" севернокореският министър отбеляза, че страната му е подготвена за срещата с Доналд Тръмп, но "не може да не се отбележи, че смърдящият ционистки подстрекател Нетаняху беше в Европа в опит да изолира Иран".

"Израел също работи извънредно, за да провали срещата на върха в Сингапур, той мрази КНДР", добави министърът.

Говорител на израелското външно министерство отговори с хумор, изразявайки удовлетворението на страната от това, че севернокорейският министър следва официалните профили на израелските министри в "Туитър". Но в същото време говорителят отвърна на И Йон-хо, обвинявайки го, че обижда Израел без причина.

"Израел е държава, която се стреми към мир, защитавайки се от бруталния и изпълнен с омраза ирански режим, който желае да ни унищожи", коментира говорителят.