Северна Корея може би подготвя изпитание на модернизиран прототип междуконтинентална балистична ракета, предупреди Южна Корея, пише "Гардиън".

По време на новогодишната си реч лидерът на КНДР Ким Чен-ун обяви, че страната скоро ще проведе изпитание, а държавната медия отбеляза, че по всяко време може да бъде извършен нов тест на ракета.

Евентуалният тест може да съвпадне с влизането на Доналд Тръмп в Белия дом в петък, предупреди Сеул. Разузнавателните агенции на Южна Корея са забелязали транспортирането на долната половина на междуконтинентална ракета, пише вестник Chosun Ilbo, който се позовава на военен източник.

"Беше различна от конвенционалната ракета "Мусудан" по дължина и форма", каза източникът пред изданието.

"Мусудан" е ракета със среден обсег на действие, тествана от Северна Корея през 2016 година.

"Възможно е да я местят някъде за сглобяване", добави източникът.

Забелязаната от Южна Корея ракета е направена от две части с дължина под 15 метра, тя е с по-малка дължина в сравнение с ракети KN-08 и KN-14, отбелязва агенция "Йонхап", позовавайки се на военни източници.

В същото време ТАСС съобщава, позовавайки се на южнокорейската медия "Йонхап", която цитира военни и дипломатически източници от Южна Корея и САЩ, че Северна Корея най-вероятно изгражда две мобилни междуконтинентални балистични ракети.

Според получената информация двете ракети са поставени на мобилни установки за изпитание в близко бъдеще.

Междувременно базираният във Вашингтон институт 38 North информира, че най-вероятно операциите в ядрения обект Yongbyon са подновени. Предполага се, че КНДР произвежда плутоний за ядрени бойни глави.

Институтът допълва, че липсата на сняг на покрива на съоръжението, както показват сателитни снимки, е индикатор, че е пуснато отопление в сградата и операциите са подновени.