Северна Корея вероятно подготвя тестове на подводни ракети, показват засечени скоро активности в корабостроителница на източното крайбрежие. Това съобщи американски мозъчен тръст в сряда, цитиран от "Йонхап". Като се позова на сателитни изображения, Beyond Parallel, проект на мозъчния тръст на Центъра за стратегически и международни изследвания предупреди, че такива тестове са предизвикателства както за Сеул, така и за Вашингтон.

Активността в корабостроителницата дойде след като Северна Корея заяви, че няма да участва в Олимпийските игри в Токио, планирани да бъдат открити през юли. Решението е взето на среща на Севернокорейския олимпийски комитет, на която е участвал и спортният министър. От ведомството поясняват, че срещата се е провела на 25 март.

"Комитетът реши да не участва на 32-те Олимпийски игри, за да предпази спортистите от световната здравна криза, причинена от коронавируса", се казва в съобщението.

САЩ почти готови с новата стратегия за Северна Корея

САЩ почти готови с новата стратегия за Северна Корея

През януари стана ясно, че Байдън ревизира политиката

Министерството също е обсъдило начини за развиване на технологиите в професионалния спорт, печелене на медали на международни състезания и насърчаване на спорта през следващите 5 г.

КНДР наложи една от най-строгите карантини в света, въпреки че правителството отрича да има случаи на коронавирус в страната. Според анализатори мерките позволяват на правителството да увеличи контрола над всекидневния живот до нива, подобни като през годините на глад през 90-те г. на миналия век.

По-рано японският премиер Йошихиде Суга коментира, че очаква да покани президента на САЩ Джо Байдън на Олимпиадата и е готов да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун или влиятелната му сестра Ким Йо-чен, ако присъстват на Игрите. Суга обаче не каза дали ще ги покани.

Сеул се надяваше Олимпиадата да открие възможност за диалог с Пхенян.

КНДР няма да участва на Олимпиадата в Токио

КНДР няма да участва на Олимпиадата в Токио

Заради коронавируса