Армията на Южна Корея твърди, че Северна Корея е изстреляла повече снаряди в морето, съобщиха световните информационни агенции.

Снарядите са изстреляни два пъти от район на източното крайбрежие.

Съвместните началници на щаба не казаха веднага какви точно са оръжията и колко далеч са летели.

Поредни ракетни изпитания в Северна Корея

Поредни ракетни изпитания в Северна Корея

Изстреляни са били най-малко 2 ракети с малък обсег, като е възможно да не са последните

През последните седмици Северна Корея проведе поредица от балистични тестове с малък обсег на действие, като изрази недоволство от застоялите ядрени преговори със САЩ и продължаването на съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея, които Северът разглежда като репетиция за инвазия.

Експерти твърдят, че омаловажаването на президента на САЩ Доналд Тръмп на  изстрелванията на Севера е позволило на страната да има повече възможности за засилване на тестовата си дейност.

Съвместните ръководители на щабове алармираха за изстрелванията часове, след като Северът излезе с изявление, с което заяви, че е безсмислено Сеул да се надява на възобновяване на междукорейския диалог, докато продължава военните си учения със САЩ.

Северна Корея: Ракети на САЩ в Азия са безразсъден акт на ескалация на напрежение

Северна Корея: Ракети на САЩ в Азия са безразсъден акт на ескалация на напрежение

"Стратегията на САЩ е да поддържат надмощие, а не да предпазват от нечия заплаха"

Всеки ход на САЩ за поставяне на нови ракети със среден обсег на действие в Южна Корея може да предизвика "нова студена война" и ескалираща надпревара с въоръжаване в региона, заявиха в сряда държавните медии на Северна Корея.

Този месец американският министър на отбраната Марк Еспер заяви, че подкрепя поставянето на ракети със среден обсег в Азия, ден след като САЩ се оттеглиха от договора с Русия.