Шефът на гражданската авиация на Малайзия съобщи, че е подал оставка, за да поеме отговорност за пропуските, установени при разследването на случая с изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии, информира АФП.

Разследващите не успяха да разплетат мистерията с изчезналия MH370

Разследващите не успяха да разплетат мистерията с изчезналия MH370

Изчезването на самолета през 2014 г. е една от най-големите мистерии в авиацията

Вчера малайзийските власти съобщиха, че не са успели да установят причината за мистериозното изчезване на пътническия самолет с полет MH370 на Малайзийските авиолинии. Разкритият независим доклад от разследването подчертава пропуски в контролния център на въздушния трафик по време на изчезването на самолета. В доклада не се изключва вероятността самолетът да е бил отвлечен, макар че няма ясни доказателства и заключения защо самолетът се е отклонил от маршрута си и е летял повече от 7 часа след прекъсването на комуникациите.

Прекратяват издирването на MH370 над 4 години след изчезването му

Прекратяват издирването на MH370 над 4 години след изчезването му

Приключи последното, частно финансирано издирване

Ръководителят на управлението за гражданско въздухоплаване Азхарудин Абдул Рахман отбеляза, че докладът не вини отдела за гражданска авиация за изчезването на самолета, но разследващите са установили, че контролният център за въздушен трафик в Куала Лумпур е допуснал пропуски при изпълнението на оперативните процедури.

В съобщение той отбелязва, че е решил да подаде оставка и ще напусне поста до две седмици.

Изчезването на самолета през 2014 г. е една от най-големите мистерии в авиацията. Самолетът с 239 души на борда изчезна по време на полет от Куала Лумпур до Пекин на 8 март 2014 г.

В доклада разследващите посочват пропуски от въздушния контрол, включително, че не са реагирали бързо и не са подали сигнал за извънредна ситуация, не са следили радара внимателно, разчитали са предимно на информация от Малайзийските авиолинии и не са потърсили помощ от военните.

Новият транспортен министър на Малайзия заяви, че правителството е формирало комисия за разследване и предприемане на действия на базата на доклада.