Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е номиниран за Нобелова награда за мир. Мотивът - поведението му по време на конфликта в Украйна.

Кандидатурата му е издигната от норвежкия депутат от Партията на прогреса Кристиан Тибринг-Геде, който през 2020 г. номинира и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, припомня RT.

Столтенберг "заслужава наградата за изключителната си работа като генерален секретар на НАТО в труден за Алианса период", заяви Тибринг-Геде.

Той описа конфликта в Украйна като "брутална и непровокирана атака на Русия срещу мирна съседна страна", който свидетелства за империалистическите амбиции на Москва.

Столтенберг очаква продължителен конфликт в Украйна

Столтенберг очаква продължителен конфликт в Украйна

Русия не възнамерява да се отказва от целите си в Украйна, убеден е генсекът на НАТО

Въпреки че настояваше, че НАТО не е страна в конфликта, Столтенберг многократно подкрепяше изпращането на оръжия, които воденият от САЩ военен съюз може да предостави на правителството в Киев. Миналата седмица в интервю за германските медии той заяви, че въоръжаването на Украйна би било "най-бързият път към мир".

От своя страна Москва твърди, че доставките на западни оръжия служат само за удължаване на конфликта и многократно е предупреждавала поддръжниците на Украйна, че това може да доведе до пълна военна конфронтация между Русия и НАТО.

Преди да оглави Алианса, Столтенберг беше председател на Лейбъристката партия на Норвегия, както и министър-председател на страната в периода между 2005 и 2013 г. Лейбъристите в момента ръководят управляващата коалиция, докато Партията на прогреса на Тибринг-Геде е в опозиция.

Столтенберг: НАТО няма да бъде въвлечена във войната на Путин

Столтенберг: НАТО няма да бъде въвлечена във войната на Путин

Столтенберг разчита на силен Бундесвер и силна отбранителна индустрия са сигурността на на Европа и света