Планетата не върви по правилния път, ако иска да постигне целите си за прекратяване на глобалното затопляне. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на обиколката си в Южния Пасифик, съобщава АФП.

Според него първоначалната решимост на страните за борба с климатичните промени отслабва все повече. Той предупреди, че малките островни нации, които са "на първа линия", ще са най-потърпевши от този факт.

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Човечеството трябва да спре да се прави на "ни лук яло, ни лук мирисало"

Обиколката на генералния секретар на ООН преди Срещата на върха по въпросите за климата, която ще се състои в Ню Йорк през септември, включва Фиджи, Вануату и Тувалу. Те са сериозно застрашени от покачването на нивата на океаните заради климатичните промени.

Навсякъде виждаме доказателства, че не вървим по правилния път, за да постигнем целите, поставени в Парижкото споразумение, заяви Гутериш по време на пресконференция в Оукланд заедно с премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Според този договор, сключен между 195 страни членки на ООН, глобалното затопляне на планетата трябва да се задържи под 2°C, като покачването трябва да се ограничи до 1,5°C.

Климатичните промени - най-голямата световна заплаха

Климатичните промени - най-голямата световна заплаха

Това става ясно от проучване на Pew, в което са участвали 26 държави през пролетта на 2018 г.