Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, в първата си директива след встъпването си в длъжност, даде на своите висши ръководители срок от две седмици да му изпратят доклади за програмите за предотвратяване на сексуални нападения в армията и оценка, какво е работещо, какво не е и защо, съобщава АП. 

Меморандумът на Остин, изпълнява ангажимент, който той пое към сенаторите миналата седмица по време на изслушвания. Той се зарече незабавно да се заеме с проблемите на сексуалното насилие и тормоза в армията.

"Това е проблем с лидерствотоНие ще водим", коментира Остин.

Сенаторите искаха да разберат какво планира да направи Остин с проблема, с който военните лидери се борят от години. Докладите за сексуални посегателства непрекъснато нарастват от 2006 г. насам, според докладите на отдела, включително 13% скок през 2018 г. и още 3% увеличение през 2019 г. при администрацията на Тръмп. Данните за 2020 г. все още не са налични.

Увеличението през 2018 г. разгневи конгреса и законодателите многократно призоваваха за действия, включително промени в Кодекса на военното правосъдие. Остин признава, че военните отдавна се борят с проблема, но трябва да се справят по-добре.

Директивата призовава всеки лидер да представи резюме на мерките за сексуално насилие и тормоз, които те са предприели през последната година. Той поиска подходящи данни за последното десетилетие, включително усилия за подкрепа на жертвите.

Близо 100 000 души съдят "Бойскаути на Америка" за сексуално насилие

Близо 100 000 души съдят "Бойскаути на Америка" за сексуално насилие

Най-големият скандал за сексуално насилие с десетилетия в САЩ