Палестинските радикали отбелязаха днес Световния ден на Йерусалим с многохилядна манифестация в сектора Газа.

Участниците в демонстрацията се кълняха в освобождение на Свещения град. Шествието премина от град Бейт-Лахия до лагера за бежанци Джебалия.

Групировката „Ислямски джихад" беше организатор на шествието, но не получи явната поддръжка на официалните власти. „Ислямски джихад" се причислява към най-непримиримите фракции на палестинската съпротива и е подозирана в тесни връзки с режима в Иран и в Сирия.

Организаторите обявиха, че шествието е събрало 100 000 души, но по информация на журналисти числото на участниците не е превишило числото 30 000, като много от тях са били докарани с автобуси в сектора Газа.

Тълпите развяваха четирицветните знамена на Палестинската автономия и черните флагове на „Ислямски джихад". Един от плакатите гласеше „Йерусалим, ти си в нашите сърца, ние ще те освободим." Оратори от мегафони даваха обещания за продължаване на борбата с окупаторите и за освобождението на града. Аудиторията се присъединяваше към клетвите и обещанията.
„Помните, Йерусалим - това е наш град, и граница на Палестина - това е и мора и река", казва един от лидерите на „Ислямски джихад" Хадер Хабиб, цитиран от РИА Новости. 

За разлика то предишните години, шествието днес премина без демонстрации на военна мощ от страна на радикални бойци. Наблюдатели обясняват това с близостта с израелската граница и забраната за открито носене на оръжие, която беше въведена от движението Хамас, управляващо в момента Сектора Газа. Участниците в митинга скандираха и нееднократно благодарности по адрес на Иран, Сирия и към Хасан Насралла, лидер на съпротивата в Ливан и на движението „Хизбулла".

Световният ден Ал Кудса (Денят на Свещения Йерусалим) беше учреден от имам Хомейни, създател на ислямската република Иран, през 1979 година. Той се отбелязва в мюсюлманския свят през последния петък в свещения месец Рамадан като Ден на солидарност със сражаващия се палестински народ.

Йерусалим е от ключово значение за юдейството, християнството и исляма. И от трите религии се определя като Свещен град.
Съгласно конституцията на държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските автономни власти претендират Източен (Арабски) Йерусалим да стане тяхна столица.
От 1920 година до 1947 година е административен център на Палестина (под британски мандат). По решението на ООН през 1947 година е отделен като самостоятелна административна единица. След Арабско-израелската война (1949 - 1949 г) градът е разделен между Израел и Йордания. Пред 1967 година правителството на Израел анексира източната част на града.
С решение на ООН са отменени всички опити за анексия на Йерусалим. Повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив и затова и техните посолства са в този град.