Германският канцлер Олаф Шолц коментира във вторник, че "както стоят нещата днес" всички лидери на Г-7 ще присъстват на срещата на върха на Г-20 в Индонезия този ноември, дори ако руският президент Владимир Путин участва, съобщава "Политико".

Кремъл заяви в понеделник, че Путин ще присъства на срещата на върха на Г-20, поставяйки дилема за лидерите на групата на Г-7 от най-индустриализираните икономики, тъй като те се стремят да циментират връзките с нововъзникващите икономики в по-широката група на Г-20, като същевременно изолират руския лидер в международен план.

Шолц каза във вторник, че е имало "голямо единство тук във всички дискусии" на срещата на лидерите на Г-7 в Schloss Elmau в Южна Германия, "че ние не искаме да разделяме Г-20".

"Следователно, както стоят нещата днес, решението на държавите, които се събраха тук, ще бъде да отидат там", каза Шолц пред репортери на заключителната си пресконференция на срещата на върха на Г-7.

Докато Кремъл заяви, че Путин ще участва в срещата на Г-20, лидерите не очакват той да се появи лично. Италианският премиер Марио Драги каза във вторник, че индонезийският президент Джоко Видодо, чиято страна е домакин на Г-20, е казал на лидерите на Г-7, че Путин няма да пътува, като посочи, че руският лидер може вместо това да се включи чрез видеовръзка.

Запитан за потенциалните гаранции за сигурност, които Германия и други западни съюзници биха могли да предоставят на Украйна като част от потенциално бъдещо мирно споразумение с Русия, Шолц каза, че лидерите на Г-7 са задълбочили дискусиите по този въпрос.

"Искаме Украйна да може да защити своя суверенитет, независимост и бъдеще като демокрация", каза Шолц, като обеща да продължи военна и финансова подкрепа за страната във войната й срещу Русия.

"Сега, разбира се, следващата задача е да се уверим, че войната ще приключи и Русия ще изтегли войските си" и ще могат да започнат мирни преговори и ще могат да бъдат възможни гаранции за мир.

Путин не се отказва от Г-20, но ще преценява според пандемията

Путин не се отказва от Г-20, но ще преценява според пандемията

Самото отправяне на покана е станало през ноември месец миналата година